Sınav döneminde her sabah 3 ceviz tüketin

Bu hafta sonu sınava girmeye hazırlanan öğrencilerde stres ve yoğun çalışma temposuna bağlı beslenme düzensizliği sıklıkla görülüyor.
 
Bu düzensizlik, aşırı kilo alımı kadar iştahsızlıktan kilo kayıplarına hatta mide bulantısı, kabızlık, ishal ve baş dönmesi gibi bazı sağlık problemlerine de yol açabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, hem okul hem sınav başarısını doğrudan etkileyen beslenme tarzı konusunda öğrencilere ve ailelere önerilerde bulundu.

B grubu vitaminleri ve omega-3 yağ asitlerinden zengin bir beslenme strese karşı korur ve zihinsel performansı artırır. Tahıl ürünleri, süt ve türevleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerin tüketimi düzenli olmalıdır. Zengin omega-3 kaynağı balık, hafızayı güçlendirir, bilişsel fonksiyonları arttırır. Bunun için haftada 3-4 gün ise mutlaka balık tüketilmelidir.

Sınava hazırlık dönemi boyunca her sabah 3-4 bütün ceviz tüketilmelidir. Sınava girmesine kısa bir süre kala öğrenciler daha önce hiç yemeği gıdaları tüketmemelidir. Her zaman tüketilen ve sindirimi rahatsız etmeyen, alerji riski taşımayan besinler tercih edilmelidir.

Özellikle kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler ile lif içeriği yüksek bağırsakları fazla çalıştıran besinlerde yemek programından çıkarılmalıdır. Dışarıda yemek yemekten kaçınılmalı, açıkta satılan veya tavuk, mayonezli yiyecekler gibi çabuk bozulma riski olan gıdalardan uzak durulmalıdır.

Sınava hazırlık dönemlerinde uzun saatler uyanık kalabilmek için tüketilen kahve, enerji içeceği, gazlı içecekler gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin fazla tüketimi, var olan stresi daha da arttırarakhuzursuzluk, çarpıntı, uykusuzluk

gibi problemler yaratabilir. Stresi azaltmak ve uykuya rahat geçebilmek için C vitamini yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çaylarını tüketmek daha iyi bir tercihtir. Güne kahvaltı ile başlayanların başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin daha yüksek olduğunu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu yüzden de sınav öncesi kahvaltı oldukça önem taşır. Ancak sınavlarda hiçbir besin başarıyı tek başına, mucizevi bir şekilde etkilemez.

Bu yüzden sağlıklı beslenmeye sadece sınav sabahı değil, hazırlık sürecinde de dikkat edilmeli; çocuklara küçük yaşlardan itibaren bu alışkanlıklar kazandırılmalıdır. Aşırı stres nedeniyle sınav sabahı bazı aksilikler yaşanabilir. Böyle bir durumda mideyi çok yormadan çeşitli sağlıklı besinler azar azar tüketilebilir. Sınav sabahı yapılan

en büyük hatalardan biri de zihni açacağı düşüncesiyle şekerli ve hamurlu besinleri fazla tüketmektir. Sınav sabahı

şekerli yiyecekler, çok yağlı hamur kızartmaları, börek, simit, açma gibi beyaz un içeren hamur işi yiyecekler tüketilmemelidir. yemek yedikten ortalama 3 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar. Bu tür glisemik indeksi yüksek olan ve basit şeker içeren yiyecekler sınav esnasında yarar sağlamanın aksine konsantrasyonun düşmesine ve uyku haline sebep olur.

Gönderen Yönetici . Siz Bu Kayıt İçin Herhangi Bir Yanıt Takip Edebilirsiniz RSS 2.0 Yasal Uyarı: Yayınlanan/haberin Tüm Hakları Tarafsız Haber ve Matbaacılık A.Ş'ye Aittir.Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir. Kaynak Gösterilse Dahi Köşe Yazısı/Haberin Tamamı Özel İzin Alınmadan Kullanılamaz. Ancak Alıntılanan Köşe YazısıHaberin Bir Bölümü, Alıntılanan Habere Aktif Bağlantı Verilerek Kullanılabilir.

Bu Yazıyı Paylaşın;

Yazı Linki:
Site kodu:
Forum kodu:

Güncel Döviz, Altın Fiyatları

altın fiyatları altın

Köşe Yazıları

Haftalık E-bülten üyeliği için aşağıdaki alana E-posta adresinizi yazın

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Tarafsız Habere aittir. Alıntı yapılsa bile kaynak gösterilmeden kullanılamaz. © 2008 - 2017 Copyright © Tüm Hakları Saklıdır. CRM Bilişim Group..