Bakın ekmek diye ne yiyoruz!

Gıda teröristleri iş başında! Öyle 2-3 üretim yerinde değil; binlerce yerde yapılıyor! Bakın ekmek diye ne yiyoruz!

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş gündem yaratacak bir iddiada bulundu. Demirtaş sıvı gübre kullanımı ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılmasının ekmekte kanser riski oluşturabileceğini iddia etti. Başkan Demirtaş Sağlık Bakanlığı'nın denetimleri artırması gerektiğini belirtti.

Hürriyet Gazetesi’nden Meltem Özgenç’e konuşan; Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, ekmekle ilgili şok bir iddiayı gündeme getirdi. Demirtaş, buğday üretiminde sıvı gübre ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılması halinde, ekmeğin insanlarda kanser riski oluşturabileceğini ileri sürdü. Demirtaş, Tarım Bakanlığı'nı daha sıkı denetime çağrırken, bakanlık, üretimden tüketime kadar denetimlerin yapıldığını söyledi.

Yılda yaklaşık 20 milyon tonluk buğday üretiminin yapıldığı Türkiye'de, üretimde kullanılan sıvı gübre ve tarım ilaçlarının fazla kullanılması nedeniyle tüketilen ekmeğin insanlarda kanser riskini arttırdığı iddia edildi. İddiayı ortaya atan isim ise Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş. Hürriyet'e özel açıklamalarda bulunan Demirtaş, yasal düzenlemelerin çok fazla dikkate alınmadığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın mutlaka denetimleri sıklaştırması gerektiğine dikkat çekti.
https://1.bp.blogspot.com/--XCoCrI4D4w/WL1y61szXrI/AAAAAAABHbs/cexrDwAENiYyLn5MMld_NvYPVFADCXcsQCLcB/s1600/Y%25C4%25B1lda%2Byakla%25C5%259F%25C4%25B1k%2B20%2Bmilyon%2Btonluk%2Bbu%25C4%259Fday%2B%25C3%25BCretiminin%2Byap%25C4%25B1ld%25C4%25B1%25C4%259F%25C4%25B1%2BT%25C3%25BCrkiye%2527de%252C%2B%25C3%25BCretimde%2Bkullan%25C4%25B1lan%2Bs%25C4%25B1v%25C4%25B1%2Bg%25C3%25BCbre%2Bve%2Btar%25C4%25B1m%2Bila%25C3%25A7lar%25C4%25B1n%25C4%25B1n%2Bfazla%2Bkullan%25C4%25B1lmas%25C4%25B1%2Bnedeniyle%2Bt%25C3%25BCketilen%2Bekme%25C4%259Fin%2Binsanlarda%2Bkanser%2Briskini%2Bartt%25C4%25B1rd%25C4%25B1%25C4%259F%25C4%25B1%2Biddia%2Bedildi.%2B%25C4%25B0ddiay%25C4%25B1%2Bor.jpg

HASTALIKLAR OLABİLİR
Türkiye'de her gün kişi başı ortalama üç ekmek tüketilirken, bu da ekmek üzerinde çok fazla tartışmanın yaşanmasına neden oluyor. Hüseyin Demirtaş da bu konuya dikkat çekerek, zirai ilaçların kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zirai ilaçların artık sadece yaş sebze ve meyvede değil, tahıllarda da kullanıldığını dile getiren Demirtaş, “Örneğin sıvı gübreler ve tarım ilaçları fazla kullanılırsa, bu tüketiciye hastalık olarak geri dönüyor. Çünkü buğday ekmeğe dönüşüyor ve Türkiye'de tüketilen ekmeğin miktarı belli. Bunun önüne geçilmezse vahim sonuçları olur. Ekmeğin fazla tüketilmesi bir süre sonra insanda kansere ve çeşitli hastalıklara neden olabilir” dedi.

TİGEM'LER İŞLEVSİZ KALDI
Bütün bu sorunların çözümü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın harekete geçmesi gerektiğini belirten Hüseyin Demirtaş, “Yasal mevzuat var. Maalesef buna uyulmuyor. İyi tarım uygulaması yapılmalı. Çiftçi kayıt sistemi diye bir sistem var, üretimden pazarlamaya kadar ürün takip altında. Tabi rastgele ürün satışının engellenmesi için üretici birlikleri de önemli. Bir de geçmişte Türkiye'de üretim istasyonları vardı. TİGEM'lerin amacı çiftçiye tohumluk ve damızlık verebilmekti. Böylece verim yüksek olurdu. Ancak TİGEM'ler işlevsiz hale getirildi. Bunlar yeniden eski haline getirilmeli. Araştırma ve üretme istasyonları araştırmalar yapıyor, yeni yerli tohumlar ele ediyordu. Sağlığımız için bu istasyonların da eski haline getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

MEVZUATA UYGUN OLMAYANA CEZA
TZD Başkanı Demirtaş'ın gündeme getirdiği ‘ekmekteki kanser tehlikesi' iddialarını biz de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sorduk. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ise konuyla ilgili olarak Hürriyet'e, bakanlık olarak üretimden tüketime kadar denetim yaptıklarını belirterek, “Ekmek kalıntısına da bakıyoruz. Örneğin ekmekteki tuz, kül ve katkı maddelerini inceliyoruz. Tuz ve katkı maddesi fazla mı, kül oranı yeterli mi bakıyoruz. Bunlar mevzuata uygun değilse cezai işlem uyguluyoruz” dedi.

TALİMATLARA UYMAYAN DA VAR
ANKARA Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık ise sıvı gübre kullanımında özellikle üreticiye büyük görev düştüğünü söyledi. Nevzat artık şu ifadeleri kullandı: “Üretici toprak analizini mutlaka yaptırmalı. Buradan aldığı reçeteye göre ne üretecekse, kullanacağı gübre miktarını ona göre ayarlamalı. Asıl kontrol edilmesi gereken ise tarım ilaçları. Bu ilaçların fazla kullanılması insan sağlığını olumsuz etkiler. Kimse kafasına göre ilaç kullanamaz. İlaç kullanacaklar ziraat mühendislerinin onayını alarak, deftere işlemeli. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kullanılan ilaçlarla ilgili sıkı denetim yapıyor. Bu denetim sonuçlarına göre uygun ilaç kullanmayanlar ceza yer. Maalesef bakanlığın talimatına uymayanlar da var.”

‘İNSAN SAĞLIĞI KÖTÜ ETKİLENEBİLİR’
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör de tarım ilaçlarının fazla kullanılması sonucunda üründe ilaç kalıntısı olabileceğine dikkat çekti. Özden Güngör, “Zirai ilaç buğdayda çok kullanıldıysa, ekmek tüketiminin fazla olduğu ülkemizde insan sağlığını kötü etkileyecek sonuçlar ortaya çıkarır” dedi.

Gönderen Yönetici . Siz Bu Kayıt İçin Herhangi Bir Yanıt Takip Edebilirsiniz RSS 2.0 Yasal Uyarı: Yayınlanan/haberin Tüm Hakları Tarafsız Haber ve Matbaacılık A.Ş'ye Aittir.Yazıların Sorumluluğu Yazarlarına Aittir. Kaynak Gösterilse Dahi Köşe Yazısı/Haberin Tamamı Özel İzin Alınmadan Kullanılamaz. Ancak Alıntılanan Köşe YazısıHaberin Bir Bölümü, Alıntılanan Habere Aktif Bağlantı Verilerek Kullanılabilir.

Bu Yazıyı Paylaşın;

Yazı Linki:
Site kodu:
Forum kodu:

Güncel Döviz, Altın Fiyatları

altın fiyatları altın

Köşe Yazıları

Haftalık E-bülten üyeliği için aşağıdaki alana E-posta adresinizi yazın

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Tarafsız Habere aittir. Alıntı yapılsa bile kaynak gösterilmeden kullanılamaz. © 2008 - 2017 Copyright © Tüm Hakları Saklıdır. CRM Bilişim Group..